Min musik

I det følgende vil jeg prøve at fortælle lidt om hvordan jeg startede med at spille musik og hvor det er ført til til dato.

Starten

Det hele startede i 1986, da en ældre pige hos min dagplejemor forsøgte at lære mig at spille på sådan et af de der elektroniske plastik-orgler man havde dengang. Det gik egentlig ikke supergodt, men det gav mig dog blod på tanden. Mine forældre havde et klaver stående (det har de forøvrigt stadig), så det var nærliggende, at jeg fortsatte med at klimpre på det. Det hørte min far, og da han var musiklærer, ja, så skubbede han yderligere til mig og fik sat mig i gang med at lære at læse noder.

Siden er det stille og roligt gået slag i slag.

Orkestrene

Da jeg kom i 4. klasse (tror jeg nok) blev jeg tilbudt en plads i skoleorkestret. Hvis jeg ville spille på keyboard så var jeg med. Jamen, det ku' jeg da godt prøve, så jeg sagde jatak. Jeg blev sågar hængende til et par år efter jeg havde forladt folkeskolen for at gå på teknisk skole. Det var egentlig ikke fordi vi spillede særligt godt, men vi spillede dælme højt! :-D

Harmonikaen

Så blev det år 1993 og jeg skulle konfirmeres. Min far havde haft sin gamle harmonika med hjem fra skolen i en ferie, og den skulle jeg selvfølgelig prøve! Det gik lidt akavet i starten, men jeg kom da efter det.

Ferien sluttede. Far tog harmonikaen med op på skolen igen, men jeg blev åbenbart ved med at snakke om den her kære harmonika, for mine forældre gav mig en i konfirmationsgave. Så måtte jeg jo hellere lære at spille rigtigt på den, så jeg tilmeldte mig Egtved Musikskoles (nu en del af Vejle Musikskole) harmonikaundervisning ved Ulla Moustgaard, som hurtigt fik mig sporet ind på at skulle spille med i et af hendes mange navnkundige orkestre. Jeg kom med i "Spillopperne" i 1995 og var bl.a. med en tur i DR's radioprogram MorgenNisserne og på orkesterturne i Island. Ak ja, det var tider...

Sideløbende var jeg med til at starte folkemusikorkestret "Cornucopia" op i musikskolen, som jeg spillede sammen med fra starten i 1995 frem til vi gik hver til sit i 2000 (tror jeg nok det var).

Harmonika-tiden har budt på mange dejlige oplevelser, dels gennem den omfattende koncert-virksomhed, men også til de årlige, landsdækkende konkurrencer under DHL, hvor vi fra Egtved har vundet adskillige pokaler gennem årene.

Jazz'en

Gennem årene har jeg spillet i mange forskellige sammenhænge i musikskolen, primært på harmonikaen, hvor jeg spillede både underholdningsmusik, folkemusik og klassisk, men også på klaver og senest på bas, hvor jeg i 2002 kom med i et band, der kom til at hedde "Liquid Sound". Så udvidede repetoiret sig til også at omfatte rock/pop, funk, jazz og blues.

 

Samtidig flirtede jeg med et jazzorkester i Vejle, som lige manglede en pianist. Det gør de stadig, for det blev ikke lige mig, men så var det da prøvet. Det har ikke afskrækket mig fra at spille i et jazzband/orkester igen, måske bare på et lidt højere niveau end aftenskolen.... ;-) 

Hjemmestudiet

Allerede da jeg spillede i skoleorkestret begyndte jeg at lege med MIDI, og fik indspillet en hel del sange på den måde. Ikke alle lige vellykket, men alligevel. Det var da en start - det gav mig en masse erfaringer og en del ahá-oplevelser.

I forbindelse med jeg var med i studiet for at indspille en CD med "Cornucopia" begyndte jeg at interessere mig en del for alle de spændende ting, der skete på den anden side af mixerpulten. Efter at have hutlet mig igennem nogle primitive indspilningsforsøg hjemme på værelset tog jeg mig sammen og købte en lille mixer og tre allround-mikrofoner, og så tog det ellers stille og roligt form. Jeg købte en gammel Fostex D-80 harddiskrecorder, sidenhen en D-90, som kunne en lille smule mere. Jeg fik endda indspillet nogle ting på den, også for andre. Men det blev først rigtig sjovt, da jeg investerede i et harddiskrecording-system til pc'en. Det har givet mange flere muligheder, foruden at jeg ikke længere er begrænset til otte spor.

Kunsten at komponere...

I tidens løb har jeg indspillet en del instrumental-numre, først med MIDI, siden med rigtige instrumenter. En stor del af dem har været egne fortolkninger af kendte sange, men på det seneste er det hovedsagligt blevet til egne værker.

Jeg ved egentlig ikke hvornår jeg begyndte at komponere selv, det er kommet hen ad vejen.

Det startede vel da jeg begyndte at spille jazz og skulle lære at improvisere. Siden har jeg så taget kunsten til mig og er begyndt at komponere mine egne melodier. Det er også blevet til enkelte sange med tekster, men det er primært instrumentale numre. Jeg må nok erkende, at jeg er bedre til at komponere end til at digte...

B-Happy

Efter at være flyttet i eget hus sommeren 2005 begyndte jeg at føle trang til at spille sammen med nogen igen, og efter kort tids søgen (2 mdr.) fandt jeg frem til en band i Herning, der kaldte sig B-Happy. Det var så igen noget helt andet end noget jeg havde prøvet før...

I starten havde jeg det skidt med at skulle spille til fest til kl. 2-3 stykker om natten, men det vænnede jeg mig nu relativt hurtigt til.

Det stod dog hurtigt klart, at vi var ikke helt enige om hvor meget arbejde vi skulle lægge i indstuderingen af numrene, så jeg begyndte ret hurtigt at kede mig på mit instrument (bassen). Derfor kastede jeg mig over opgaven som lydmand(!) sideløbende med opgaven som bassist. Det viste sig at være en rigtig god ide, for siden jeg kom til knapperne var der ikke længere klager fra publikum over lyden... :-)

Det blev til syv spændende år med op- og nedture før vi efter tre år med støt dalende antal jobs måtte erkende, at krisen også havde ramt vores branche, og vi i efteråret 2012 blev enige om at opløse bandet. Men hvad så nu..?

Trioen

Efter at have spillet en del år i Egtved Musikskole i forskellige sammenhænge havnede jeg atter der hvor det hele for alvor tog fart, nemlig sammen med harmonikaerne. Jeg kom med i Koncert-ensemblet (flot navn, ik'?), musikskolens orkester for "eliten", og vi koncentrerede os primært om at opøve større orkestrale værker med henblik på at deltage i den årlige landskonkurrence under DHL (som nævnt ovenfor).

I efteråret 2005 fik jeg imidlertid lyst til at tage med til en anden, årlig begivenhed, nemlig DAHOF's sammenspilsstævne (de hører nu under DHL), hvor de netop det år lancerede et nyt tiltag -kammermusik-linien - og da jeg manglede nogle at stille op sammen med fandt Ulla Moustgaard på at sætte mig sammen med to søde piger (tvillinger, endda), som havde tilmeldt sig selvsamme linie. Dette blev så startskuddet på et trio-samarbejde, som ledte til, at vi året efter tilmeldte os den årlige konkurrence. Det år skulle den nemlig afholdes af selveste Egtved Musikskole, så det var jo oplagt! :-)

Sørme, om ikke også vi vandt i vores kategori, så den pludselige indskydelse med at tage til sammenspilsstævne var åbenbart ikke så dum endda.

Duoen

Efter kort tid i B-Happy fandt jeg ud af, at jeg har en hel del tilfælles med guitaristen, Jakob. Vores gensidige sympati for hinandens underlige påfund og forskruede tankegange fik os efter godt tre år sammen i B-Happy til at indse, at vi var simpelthen nødt til at starte et duo-samarbejde op ved siden af bandet, for vi havde mange af de samme holdninger, samme trang til at "ville noget mere" end lige det B-Happy kunne tilbyde os - og så kunne vi bare heller ikke lade være! ;-)
Indtil videre er det nu mest blevet til øvning/jam-sessions, men det er da blevet til et par jobs også. Det har kørt på lavt blus i årevis for at undgå interessekonflikter med vigtigere ting, såsom job og familie, men hjernerne bobler stadig lystigt med skøre ideer og gakkede indfald, så vi skal nok blive til noget... :-D

Efter B-Happy ikke længere eksisterer prøver vi nu at finde folk til at starte noget nyt op. Så vil tiden vide om det bliver til mere end den gode ide - det kræver i første omgang nogle folk og et repetoire, dernæst et sted at øve. Det er ikke så populært at slippe et trommesæt løs i dagligstuen...

Hogager Revyen

I foråret 2008 kom Klaus fra B-Happy og spurgte mig, om ikke jeg havde lyst til at medvirke som bassist til den årlige Hogager Markedsrevy? Tjo... det kunne jeg da godt. Igen et uafprøvet område som musiker. Og jeg må ærligt indrømme, at det var en mærkelig oplevelse! Men det var nu meget sjovt, og der er et helt utroligt sammenhold på sådan et revy-hold. Indtil nu er det blevet til tre sæsoner ud af fem - to på bas, og en på klaver/keyboard. De øvrige år har jeg måttet springe over pga. interessekonflikter. Men hvem ved? Måske er jeg med igen næste år... :-)

Fandango

En dag kom der en mail fra en af "de gamle" harmonikaspillere fra Egtved Musikskole. Hun var ved at forsøge at stable et orkester på benene igen, da hun efterhånden savnede at spille musik med nerve og passion. Valget var ikke svært for mig, for præcis det samme havde jeg gået og savnet længe, så selvfølgelig sagde jeg ja til at komme med i gruppen, der senere fik navnet Fandango.

Én gang harmonikaspiller fra Egtved - altid harmonikaspiller fra Egtved. Når en gammel cirkushest mærker lugten af savsmuld i manegen, så...

Denne gang spiller jeg godtnok ikke selv harmonika (det har jeg folk til), men har forgrebet mig på bassen og klaveret i stedet.

Vildbjerg

I foråret 2013 spurgte Jakob mig om jeg ville hjælpe ham og nogle stykker mere fra Vildbjerg med et lille bandprojekt. De manglede musikere til et ungdomsskole-arrangement ifm. et motionsløb i byen. Jamen, det kunne jeg da godt, så vi mødtes nogle gange og fik øvet de numre op vi skulle bruge. Gruppedynamikken var desværre ikke så god, så efter de to lovede arrangementer gik vi hver til sit igen. Lige efter sommerferien kom Jakob dog igen og bad om hjælp til et bandprojekt, denne gang med en lille udskiftning i besætningen, og vi forsøger nu med næb og kløer at få opøvet et repetoire. Indtil videre er vi ikke kommet så langt at vi vil være bekendt at optræde med det, så det er kun tiden, der kan afgøre om vi nogensinde kommer længere end til øvelokalet...


Tilbage til forsiden

 

Siden er sidst opdateret
01/02-2014